Analytische Therapie volgens Jung

Wat is Analytische therapie

Analytische therapie, ook "Jungiaanse therapie" genoemd is een vorm van psychotherapie die gebaseerd is op inzichten van Carl Jung en Sigmund Freud. Zij legden de grondslag van de zogenaamde “diepte-psychologie”. De diepte-psychologie gaat er vanuit dat we ons van een groot deel van de psyche niet bewust zijn. Het is niet wat we ons bewust zijn, maar juist wat we ons niet bewust zijn; ons “onbewuste”, dat ons handelen in ons dagelijks leven bepaald.

De totale psyche bevat al onze ervaringen en beleving. Veel van onze belevingen zijn we niet (meer) bewust. Zij vormen wel een aansturend mechanisme in ons dagelijks functioneren. Zolang we niet bewust zijn van deze psychische mechanismen, lopen we telkens weer tegen dezelfde ongemakken aan. Door ons bewust te worden van deze aansturende factoren, die “archetypen” en “complexen” genoemd worden, zal de grip op ons leven toenemen. We gaan niet alleen beter om met onze eigen stemmingen en emoties, maar ook met die van anderen.
De Analytische therapie gebruikt hiervoor
methoden die gericht zijn op deze bewustwording. We krijgen daardoor meer zicht op onze individuele psychische structuur. Een structuur die uiterst individueel bepaald is en, bij ieder van ons, anders en uniek is. Er is geen alles overkoepelende waarheid. Ieder mens moet hem zelf leren kennen.
Door de therapie leer je jezelf steeds beter kennen, zo word je je bewust van de aansturende mechanismen. Je bent dan geen speelbal meer van het lot, maar kan zelf sturen. Je wordt dan wie je bent en doet wat je werkelijk wilt.