Analytische Therapie volgens Jung

Arno Roelofs

Arno Roelofs heeft zijn opleiding als Analytisch therapeut gevolgd aan het Jungiaans Instituut in Nijmegen. Hij is al jaren werkzaam als Acupuncturist en heeft veel ervaring met het behandelen van psychische- en lichamelijke klachten.

Over therapie in het algemeen zegt hij: “Zachtheid vormt de kern van de therapie. Ik vind het belangrijk dat de cliënt zich in eerste instantie veilig voelt, op basis van vertrouwen kan er groei plaatsvinden". Hij vergelijkt therapie met het geboren laten worden en koesteren van een klein kindje: “Winnicott (psychoanalyticus en opvoedkundige) heeft het over 'Holding', hij gebruikt deze term opvoedkundig voor de veiligheid en het vertrouwen dat de moeder haar kind geeft. Ik vind dat we de psyche net zo moeten behandelen, als een pasgeboren baby'tje. Vandaar mijn Logo, het kwetsbare innerlijke kind staat symbool voor onze diepste kern. Deze kern vormt de basis van ons bewustzijn, en dus ook van de therapie. Deze kern moeten we beschermen en voeden. Door contact daarmee te houden kunnen we gelukkig worden en genieten van alles wat het leven ons te bieden heeft”.

Zachtheid moet gepaard gaan met kracht. “Kracht is nodig om ons te manifesteren in de buitenwereld. Kracht kan pas echt bestaan wanneer die gevoed wordt door een zachte kern". Door zijn persoonlijkheid en ervaring denkt Arno een gedegen gids te zijn bij het in kaart brengen van de psychische structuur en herstellen van het psychisch evenwicht van de cliënt. “Bewustwording gaat nooit zonder slag of stoot.” Hij verwijst daarmee naar verwerking van oud zeer en het loslaten van geconditioneerde gewoonten. "Door te ervaren dat je het waard bent om te leven zal je zelfvertrouwen groeien en hoef je je niet meer te verschuilen achter aangeleerd gedrag dat helemaal niet bij je past, dan ben je pas werkelijk vrij. ”